Dalmát halleves bajai módon

Némileg szentségtörést követünk el évek óta a barátaimmal, amikor Baja főterén, a halászlé fesztiválon sosem bajai halászlét főzünk. Két dolgot azonban mindig tiszteletben tartunk: nem paszírozunk és teszünk bele gyufatésztát. Idén a Jöttszembe stábájval, az én vezényletemmel dalmát halleves rotyogott a bográcsban. Íme egy kis ízelítő, alant pedig a recept:


Hozzávalók 20 személyre:

3 csomag sárgarépa
3 csomag zeller szár
4-5 db édeskömény
3 fej fokhagyma
5-6 közepes fej főző hagyma
3 kg tengeri hal, legalább 3-4 féle
1/2-1 kg halfarok
1 kg paradicsom
2 nagy aranyfácán
2 üveg vörösbor
3 csokor petrezselyem
3 csokoz zellerzöld
1 csokor friss rozmaring
1 csokor friss kakukkfű
1-2 liter halalaplé
só, bors

Olivaolajon üvegesre pirítjuk a hagymákat, a juliennre vágott zölségeket rádobjuk, hagyjuk egy kicsit karamelizálódni. Egy üveg vörösbort ráöntünk, hagyjuk szinte elfőni róla. Ekkor hozzáadjuk a hámozott paradicsom felét, az aranyfácánt, a halalplevet és a halfrakat, a zöldfűszereket, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. (Inkább kevesebbet tegyünk és főzés végefelé még pótoljuk, ha kell). Hagyjuk kb fél óráig rotyogni, amíg halfarok teljesen szét nem fő benne. A maradék vörösbort fokozatosan adagoljuk még hozzá, ízlés szerint. (Az alkohol elfő, gyakorlatilag fűszerkén funkcionál.) Ha a zöldségek megpuhultak, de még enyhén roppanósak a felkockázott tengeri halakat ( tehetünk hozzá tengergyümölcseit, rákot is) és a megmaradt paradicsomot is hozzáadjuk a leveshez. Körülbelül 10 percig rotyogtatjuk, amíg megpuhul az össze hal. Gyufa tésztára merve, friss zellerzölddel megszórva tálaljuk.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése